Türkiye pazarında faaliyet gösteren kobiler ihracatta devlet desteği imkanlarını kullanarak kolayca yurt dışına açılabilir. Bildiğiniz üzere pandemi döneminde offline kanallarda birçok sektör aksama yaşadı. Fuarlar, etkinlikler, toplantılar, lansmanlar gibi topluluğu ilgilendiren organizasyonlar bir süre askıya alınmış durumda. Ancak offline operasyonların tam aksine online kanallar etkisini giderek büyüttü ve özellikle e-ticaret sektörü olumlu bir ivme yakalamayı başardı.
Danışmanlık hizmetlerimiz kapsamında sizlere birçok konuda yardımcı oluyoruz. Diğer taraftan ihracatta devlet desteği çatısı altında değerlendirilen bazı avantajları unutmamak gerek. İhracatta devlet desteği satıcıların bildiği, araştırdığı ancak girişimde bulunmayı ertelediği bir durum. Bunun nedeni olarak da bilgilerin karışık, ilk bakışta zor anlaşıldığı gibi sebepler öne sürüldüğünü gördük. Sizler için ihracatta devlet desteği konusu anlaşılır biçimde ele aldık.
Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın faaliyete geçirdiği Kolay Destek sitesi 2018’den beri satıcılara, üreticilere rehberlik ediyor. Bu sitede adından da anlaşılacağı üzere herkesin kolayca aradığı bildiği bulabilmesi için teknik terimlerden uzak bir dil benimsenmiş. Bolca görsel destekli olan sitede Ticaret Bakanlığı’nın ihracatta devlet desteği kapsamında neler yaptığını bulabilirsiniz. Bu desteklerle girişimcilerin, kobilerin yurt dışı pazarlarına açılmasını sağlamak, dış ticaret dengesini Türkiye lehine çevirmek, pazar araştırması yapmak, mağaza açılışını sağlamak, reklam/tanıtım yapma ve seyahate çıkma gibi çok çeşitli alanlarda aktif olması amaçlanıyor.
Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre 2018’den günümüze kadar yaklaşık 350.000 firma ihracatta devlet desteği avantajlarını kullanarak iş kapsamını arttırdı. İhracata gösterilen ilgi, firmaların kazanç sağlamaya başlaması bu desteği daha da büyüttü ve sağlık turizmi, yönetim danışmanlığı ve bilişim gibi farklı sektörler devlet desteğine alındı.
İhracat yapmak isteyenlerin Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı belgelerde en çok araştırdığı, danışmanlara sorduğu, forumlarda yanıt aradığı destek çeşitleri şunlar:
Fuarlar birçok iş kapısı açabilecek potansiyele sahip etkinliklerdir. Farklı kültürler, insanlar görmek, yurt dışındaki algıyı yerinde görmek yeni fikirler doğuracaktır. Ticaret Bakanlığı destek vereceği fuarları kendi sitesinde açıklar ve m2 fiyatından bir destek bedeli çıkarır. Bu desteği talep edenlerin tüzel şirket olması gerekir. Şartlar uygun ise fuar organizatörüyle anlaşma yapılır. Etkinlik sonrası 3 içerisinde belgelerle bağlı olunan ihracatçı birliğine başvuru yapılır ve destek bedeli hesabınıza yatırılır.
İşinizi büyütmek için iş seyahati yapmanız gerekiyorsa ihracatta devlet desteği uygulamasına başvurabilirsiniz. İş görüşmesi adına yapacağınız ulaşım, kiralama, konaklama gibi masrafların %70’i Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanır. Bu destek tüzel şirketlere sunuluyor ve iş seyahatinin en az 2 gün olması isteniyor. İş seyahatine dair bazı detaylar:
Hangi sektör olursa olsun, pazar araştırması yapmak gereklidir. Yeni başlayan veya tecrübeli olunması gerekmez; işini büyütmek isteyen herkes bu araştırmaları takip etmeli ve buna göre pozisyon almalıdır. Ticaret Bakanlığı yurt dışı pazar araştırması için yapılan harcamaların %60’ını karşılar. Bu bütçe yıllık 200.000 olarak belirlenmiştir.
Firmalar ihtiyaç duyduğu bilgiye dair bir danışman/yetkili/şirket bulur ve fiyat bilgisiyle beraber içerik bilgisi alır. Aldığı bu bilgileri ön onay için bakanlığa sunar. Eğer bakanlık bu araştırmayı ihracatta devlet desteği kapsamına alırsa yurt dışındaki yetkililerle sözleşme yapılır. İstediği veriyi alan firma 6 ay içinde bakanlığa ödeme başvurusunda bulunur ve bedeli firmaya verilir.
Türkiye dışında herhangi bir ülkede mağaza açtığınızda, depo veya ofis kiraladığınızda devlet desteklerininden faydalanabilirsiniz. Eğer bir ürün satıyorsanız bunların Türkiye’de üretilmesini gerekiyor. En fazla 25 birim için 4 yıl boyunca destek alabilirsiniz.
Yurt dışında kiralama yapacak olan firmalar ilk aşamada sözleşmeyi imzalar ve bedelini öder. Kiralama yapılan ülkenin ticaret müşavirliğine sözleşme ve ödeme kanıtı verilir. Yetkililer kiralama yapılan yerde incelemelerini yapar ve belge üstünde onaylar. Toplanan belgelerle üyesi olunan ihracatçılar birliğine başvurulur ve en fazla 5 ay içinde destek bedeli hesaba geçer.
Son 3 yılın ortalamasında 500.000 Dolar ve üzerinde ihracat yapanlar 4 yıl geçerli olmak üzere yeşil pasaport alabilir. Yeşil pasaport alanlar yurt dışında vize sorununa takılmaz ve ülkelere rahatça giriş çıkış yapar. Firmalar ihracat tutarına göre en fazla 5 firma çalışanı için yeşil pasaport başvurusu yapabilir. Geçerlilik süresi dolduğunda ise yenileme için tekrar son 3 yıldaki faaliyetlere bakılır.
Yurt dışı operasyonlarınız için tanıtım materyallerini etkin kullanmak isteyebilirsiniz. Her türlü katalog, dergi, gazete, website, sosyal medya, televizyon reklamlarının yıllık 400.000 Dolar’a kadar olacak şekilde %60’ı karşılanıyor. Devlet desteği 4 yıl boyunca kesintisiz eder.
Firmalar tanıtım mecrasını belirler ve yapılacak iletişimi kararlaştırdıkran sonra ödemesini yapar. 12 ay içinde Ticaret Bakanlığı’ının istediği evraklarla beraber ihracatta devlet desteği almak için başvuru yapılır. İncelemelerin ardından yapılan iletişim bedelinin %60’ı firmaya ödenir.
2021 yılı devlet teşviklerini konuştuğumuz YouTube canlı yayınını buradan izleyebilirsiniz.